Credibility on the street, yo!

Det var när jag gjorde en uppsats i svenskan som jag kom på en mycket påtaglig sak i vårt samhälle. Status. Som den självständiga människa som jag är kunde jag inte bry mig mindre om det, men jag har märkt att det är mycket populärt med just "status". Läs och se vad du tycker.

Det sägs att det förflutna är ett annat land, och det ligger nog någonting i det. Men vissa saker förändras visst aldrig vilken tidsålder vi än lever i. Det spelar egentligen ingen roll om det är hattar, paraplyn, kläder, elektroniska apparater eller vad det måhända kan vara. Om det är en pryl som den fattiga massan inte kan få tag i eftersom de inte har nog med status, pengar, eller behörighet, så kommer den rika delen att vilja visa för "pöbeln" att de är bättre än dem. Det är en statussymbol som används i samhället, helt enkelt.

                                                                 Låt oss göra ett exempel. Klas är en grabb i tonåren som är något osäker på hur han ska kunna passa in i samhället. Han vill visa att han har större inflytande och mer pengar än andra ungdomar i hans ålder. Han hoppas också finna någon av motsatt kön. Med statussymboler såsom till exempel kläder, elektroniska prylar och allting som kan visa att han har bättre status än alla andra och förhoppningsvis hjälpa till att "ragga" flickor med. Klas går i skolan men skolkar sporadiskt och är mycket slarvig när han väl är i skolan. Klas tänker inte på framtiden utan hoppas få medhåll från sina nästan identiska polare. Hans föräldrar är något apatiska och ger godtyckligen finansiella medel till sin son i hopp om att göra honom till en bättre människa. De är ganska oansvariga och skaffade sig kanske barn i hopp om att det i sin tur skulle ge högre status. Detta tycker man kanske i högsta grad är ett manifest av mänsklig natur och är en produkt av vår instinkt om hierarki. Att status-prylar skulle ge bättre resultat i "raggning" kan likställas med fåglar som kvittrar parningsrop eller han narvalar som dyker upp till ytan och försöker imponera på hon narvalar med sina horn. Det är någonting som djur gör och är inte en del av ett rationellt tänkande. Om vi återgår till Klas så finns det två olika scenarion till hans mode experiment. Antingen får han "status" från sina medmänniskor då de ser hur "mäktig" han är, eller så får han inget medhåll och är längre ned i hierarkin. Status-prylar är en defekt av våra naturliga instinkter.

Om du inte håller med om det här så var vänlig och kommentera. Om du håller med så kommentera ändå.

MVH,
Personen som står bakom dig. (lurad!)


Kommentarer
Postat av: Maria

ur mina ögon har materiella ting på tusen mil ingenting att göra med status jämfört med hur man agerar och uttrycker sig som person, eller hurvida bra man är på olika saker.

2008-09-09 @ 14:28:01
URL: http://mariahh.blogg.se/
Postat av: mr.maffioso

jag ska säga en sak, håller inte alls med, de e inte prylar som ger status om du tror det xD det är sättet man är på som ger status. hur du kollar upp när du går o inte bara ser ner i marken. att du har mycket luft som ger status. du ska ha en dryg attytyd. de är de som ger status ggrabbeeennnn!

2008-09-11 @ 17:58:15

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0